Vloeistof: Winterslaap

 

Vloeistof 
1984 Bonnezeaux ‘Malabé’ Domaine des Petits Quartz
 

In feitte
Bonnezeaux is één van de meest bijzondere edelzoete wijnen uit Frankrijk. Het is een minuscuul gebied (90 ha) binnen de Coteaux de Layon, wat een enclave is van Loiredal. Chenin Blanc staat aan de basis van dit bijzondere nectar. Net als in de Sauternes, ondergaan ook hier de druiven de beïnvloeding van edelrotting (botritus).
 

 

Atmosfeer
Bonnezeaux klinkt als een grommende beer. En al gaat het hier over een wijn, hij heeft wel trekjes van een beer. Net als een Grizzly heeft ook deze wijn flink wat vet op zijn botten. En zoals een Grizzly verteerd ook Bonnezeaux zijn reserves tijdens zijn lange winterslaap. Hierdoor blijft deze wijn levenslustig, zelfs na decennia van flesrijping. De atmosfeer die deze wijn creëert, doet denken aan waar de Grizzly over zou dromen. Een bedwelmende mix van dennentakken in het voorjaar. De zoete tonen van honing en gekonfijt steenfruit. En de geuren van het bos dat van onder het smeltende ijs tevoorschijn komt. Een verhaal van weelde, vreugde en levenslust, in een tijdloze sfeer.
 

Toepasbaarheid
Ondanks dat het officieel een dessertwijn is, en dus een zoetje heeft, heeft de tijd ervoor gezorgd dat de wijn zich meer op zijn gemak voelt bij hartige gerechten. Denk aan Engelse blauwaderkazen, een terrine de campagne, een gerecht met kippenlever. Serveer gerijpte dessertwijnen niet te koud (11 ). Hoe ouder, hoe gevoeliger voor temperatuur.
 

Verkoopkanaal
Wijn van Joop
www.wijnvanjoop.nl

 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
januari 3, 2017