Vloeistof: Château Pontac-Lynch, Margaux

 

 

Vloeistof: Château Pontac-Lynch, Margaux

 

Wie aan Bordeaux denkt, denkt aan wijn. Men denkt al gauw ­aan de statige rode wijnen gebotteld in herkenbare rechtlijnige flessen. Bordeaux als wijngebied is een teken van welvaart en status geworden. Gemaakt door de elite, voor de elite. Dit classificatiesysteem is een door de tijd ingehaald kastenstelsel. De onderverdeling van kwaliteitsniveaus is namelijk niet gebaseerd op wijngaarden, maar gekoppeld aan de Chateau’s, van 5e tot 1e grand cru classé. Dit systeem is honderdvijftig jaar geleden voor het laatst herzien. En dat terwijl geen Château meer hetzelfde is. Inmiddels zijn er ook een aantal kwaliteitswijnen die niet opgenomen zijn in het classificatiesysteem van 1855. Om deze toch aanzien te geven is er een kwaliteitsniveau onder de 5e Cru classé gezet, genaamd: ‘Cru Bourgeois’.

 

En ondanks de toon van de naam ‘Cru Bourgeois’, zijn deze wijnen juist vaak eleganter. Het lijkt wel alsof ze niet de erfenis van de zelfbenoemde elite met zich mee hoeven te zeulen, en zijn hierdoor erg benaderbaar. Het zijn wijnen die ook in hun jeugd al met veel plezier te drinken zijn. En dat terwijl de bordeaux elite de eerste tien jaar maar moeilijk uit zijn woorden kan komen, vast door die hete aardappel die nog in zijn keel zit.

 

Château Pontac-Lynch is een prachtig voorbeeld van zo’n Cru Bourgois. Deze wijn geeft goed weer dat de wijnen uit het Margaux gebied gezien kunnen worden als zeer intelligent. De regio biedt een goede voedingsbodem voor zowel Cabernet Sauvignon als Merlot. Hetgeen de wijnmaker in staat stelt om de kracht en status van Cabernet te kunnen beteugelen met de fijnheid en het gulle fruit van Merlot.

 

De goed drainerende kiezelbodems lijken als overdrukventiel te werken, mochten de wijnen teveel stemvolume dreigen te krijgen, dan loopt een deel hiervan weg in de bodem. Dit zorgt ervoor dat de wijnen uit het Margaux gebied nooit ruig of grof in de mond zijn.

 

 

Château Pontac-Lynch geeft naast het welbekende bramenfruit ook fris bessenfruit. Het is een wijn die niet dik is of een grove tanninestructuur heeft. Daardoor is deze juist sappig en verfrissend gebleven. Zowel de frisse noten als de steeds weer opduikende zuren geven een levendig effect aan de wijn. De smaakvolle tannines zijn ook de moeite waard om te bespreken. Deze hebben de verfijning van venkelzaad en iets pittigs van kruidnagel.

 

Deze wijn is absoluut niet eenkennig, hij geeft spel en zal meebuigen met menig gerecht. Of je nu zin hebt in een gehaktbal of lamsschenkel, deze wijn vind het allemaal fijn. Probeer dan ook voorbij de deftige familiewapens op het etiket te kijken en zie dat je echt een smaakvol glas voor je hebt staan. Deze Château Pontac-Lynch ‘Cru Bougeois’ is het waard om voor te gaan.

 

Veel plezier,

 

Groet Vinoniek

 

Voor info: http://www.jacobusboelen.nl/nl/portfolio.html 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
mei 17, 2017