Vloeistof: 2016 Dornfelder Wijngoed Thorn

 

Vloeistof: 2016 Dornfelder Wijngoed Thorn

 

Op de eettafel staat een bont gezelschap aan wijnen uitgestald. Aandachtig neem ik ze één voor één ter hand. Bij het proeven houd ik me voor om de meest interessante najaar wijnen te vinden, om deze vervolgens onder de aandacht te brengen. Al stel ontstaat er een splitsing: de groep die in beeld wordt beschreven, de groep die in tekst zou worden beschreven, en de flessen waar ik niet mee uit de voeten kan - niet winters genoeg. En dan is er nog die ene verloren fles, die fles die in ieder hokje thuis zou passen. Het blijkt een Nederlandse wijn te zijn.

 

Blind proevend zou ik eerder aan een Beaujolais hebben gedacht dan aan een Nederlandse wijn. En net als een sappig glas Beaujolais, gedijt ook deze wijn in vele situaties opzienbarend goed. Het blijkt de Dornfelder te zijn van het wijnhuis Thorn.

 

Het behoort tot een van mijn favoriete wijnhuizen in Nederland. Niet groot, en niet pretentieus of zelfingenomen. Zowel de wijnen als het bedrijf zijn benaderbaar en smakelijk. De familie Vorselen maakt wijnen die jeugdigheid en plezier uitdragen. Wijnen waar sappig fruit en levendige zuren voorop staan.

 

Deze wijn is een absolute ‘home-run’ als het gaat om waar het Thorn wijngoed voor staat. De geur is een waterval van blauwebessensap en lavendel, verfrissend en puur sap. De inktpaarse kleur tekent zijn jeugdige voorkomen, maar de concentratie ervan schept ook verwachtingen.

 

 

Die verwachting schept zin in een mondvol bessenfruit, met knisperende zuren en een limonade dik mondgevoel. Tot mijn grote verbazing krijg ik meer dan ik verwacht had. Ongelofelijk veel bessen- en kersenfruit, met een rijpe, bijna zoete beleving. Afgewisseld door kruidige tintelingen van verse tijm, cardamom en zoethout. En op ieder moment van contact met de wijn zijn er altijd speelse zuren, deze zijn ontspannen en ondeugend tegelijk. De wijn wordt goed bij elkaar gehouden door poederzachte tannines. Je proeft ze nauwelijks omdat ze maar met moeite zo nu en dan door de rijke fruitlaag heen weten te komen.

 

Lijkt alles te wijzen op een zomerse wijn? Nou, ja en nee. Net als top Pinot Noir of top Gamay kent deze Dornfelder niet de restrictie van een enkel moment. Zomers is het je ideale lunchmaatje met steak tartaar. Maar in het najaar drink je een glas om lekker bij thuis te komen met een stuk gedroogde worst, heerlijk! Of wat te denken van een feestje, dan is dit je ideale en swingende danspartner.

 

 

Laten we ontzettend trots zijn op wijnmakers die de uitersten opzoeken en ons zo vertegenwoordigen als wijnproducerend land van de toekomst. Beaujolais Primeur wijnen zijn vaak maar voor even, maar deze Dornfelder schenkt het hele jaar door volop plezier.

 

2016 Dornfelder van het Wijngoed Thorn, staat met trots in mijn klimaatkast. Hoelang nog voordat u deze Hollandse home-run omarmt?

 

Proost, en tot Vinoniek

 

Voor verkoopadressen ga naar: http://wijngoed-thorn.nl/nl/6/wijn-bestellen-via-internet

 

 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
december 1, 2017