Vloeistof: 2015 Veleta, Vijiriega, Granada Spanje

 

Vloeistof: 2015 Veleta, Vijiriega, Granada Spanje

 

Het is waar, ieder gebied of streek heeft zijn bijzonderheden. Zo ook in Spanje. Of het nu gaat om het grillige kustgebied gaat van ‘Rias Bajas’ of de hoogvlakte van ‘Rueda of de Flor’, de hoogvlakte die aanwezig is om en nabij Jerez.  Zulke uitzonderlijke omstandigheden vragen om een eigen vertaalslag, die tot uiting komt in de harmonische samenwerking tussen wijnmaker en druif.

 

Het is de druif die zich vaak, door de eeuwen heen, heeft weten aan te passen aan de specifieke lokale omstandigheden en de behoeftes van de lokale bevolking. Wijnen die zowel het klimaat meester zijn als de lokale eetcultuur omarmen.

 

Door de komst van de internationale druiven en de consument die vasthoudt aan de herkenbare druivenrassen, zijn veel lokale inheemse druivenrassen in de verstikking geraakt. Gelukkig zijn er altijd voorvechters van de lokale cultuur die trachten deze druiven weer op de kaart te krijgen. Zo ook in het gebied Grenada, waar het wijnhuis Veleta zich het heil van de Vijiriega druif heeft aangetrokken.

 

 

In de Alpujarra-bergen niet ver uit de kust van Grenada liggen deze wijngaarden verscholen. De wijn die door deze druiven geproduceerd wordt heeft een eigen karakter. Al spreken zij wel de taal van de internationale wijndrinker.

 

Het karakter toont zich in zijn bescheiden opstelling. Het geeft een ingetogen geur van bloesem, peer en speculaaskruiden. Het is uitnodigend zonder dat het opdringerig wordt. In de smaak valt de rijkdom meteen op. Dit is alles behalve een waterige dunne wijn. Hij is romig en vol, maar helemaal niet vet of vermoeiend. Het lichtvoetige peer- en appelsmaak verrijkt met verse amandel en witte bloemen. Dit geeft de wijn een teder smaakbeeld, hetgeen de rijkdom van de wijn luchtig maakt. Wat ook opvalt is dat de wijn verteerbaar en fris aandoet, terwijl  de zuren niet erg prominent aanwezig zijn. Het zijn de fijne bitters van een mandarijnenschil die de wijn het opwekkende accent geven.

 

Ook deze wijn is weer een herinnering aan het feit dat er lokale helden zijn. En dat diversiteit essentieel is, ook in de wereld van wijn. Stap ook eens uit je routine, en ontdek boeiende en smaakvolle karakters. Veel plezier gewenst!

 

Groet niek

 

Voor info en verkoop: https://www.granadawijnen.nl

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
juni 5, 2017