Vloeistof: 2014 Reuilly, Blanc, Les Poëte,

 

2014 Reuilly, Blanc, Les Poëte,

 

In de maand van de harmonie had ik niet verwacht om het uitgebreid over Sauvignon blanc te gaan hebben. Niet omdat het geen boeiende druif is, of omdat er geen verfijning vindbaar is. Nee, het is de vanwege de wijndrinker. Men is over het algemeen niet op zoek naar finesse bij de keuze voor Sauvignon Blanc. Sauvignon staat toch echt bekend als een opzwepende druif die ADHD heeft. De druif die driftig zit te kwispelen in de fles, en echt niet kan wachten om eruit te komen. Dit is allemaal waar, alleen dienen we dit wel te nuanceren. Er zijn ook overdreven rijpe Sauvignon Blanc wijnen uit warme gebieden, of op fles ontwikkelde belegen Sauvignon Blanc wijnen verkrijgbaar. Ach, what’s in a name….

 

Dus, dromen mag. Ook al staat Sauvignon blanc niet als de meest verfijnde wijn bekend, toch had ik altijd een heimelijke wens. Ik wilde de spanning en het geslepen karakter dat Sauvignon  Blanc van nature heeft, wel eens aantreffen in een prachtige body. En als ik dan nog even verder droomde had hij ook net filosofie én geschiedenis gestudeerd, waardoor hij zeer ontwikkeld is maar jong genoeg om je steeds te prikkelen. Maar dat wel doet met oog voor cultuur en traditie.

 

En met wijn is het als met de liefde, zoek je het dan vind je het niet. Maar als je het loslaat, kan het je zomaar verrassen. En dat overkwam mij. Wijnliefde op het eerste gezicht. Het gebeurde toen ik afgelopen week de kans kreeg om een voor mij nieuw domein uit Reuilly te proeven. Uit het niets was hij er: de Sauvignon Blanc met het karakter van mijn dromen, en nog in een heerlijk lijf ook! Wie had dat durven dromen van een Sauvignon Blanc (ik!), maar ach, what’s in a name….

 

Reuilly is een klein wijngebied in het zuidoosten van de wijnstreek Loire. Het ligt aan de buitenkant van het Sauvignon Blanc gebied. Dit zorgt ervoor dat het zich niet zo makkelijk laat meeslepen in de hysterie van de vroeg geoogste stuiterbal-Sauvignons.

 

 

Het is toch alweer een tijd geleden dat ik deze druif zo sterk tot uitdrukking heb zien komen. Van de geur tot de smaak en nasmaak is het spatzuiver citrusfruit dat de leiding neemt. Geen opdringerig buksus of kattenpis, maar prachtig helder citroensap. In de smaak komt dat gespierde lijf, waar we deze Sauvignon Blanc in aantreffen goed tot uiting. Het is de rijkdom van de wijn die de zinderende spanning opvangt en kort de aandacht wegneemt van het fruit. Deze rijkdom geeft de ruimte aan smaken als verse tijm en citroenmelisse om extra alineas te brengen.

 

Terwijl je de wijn drinkt voel je rust ontstaan. De wijn ontspant, en steeds meer extravagantie geeft zich bloot. Ondanks dat ontstaat er toch een plekje voor wat ziltigheid om zich te presenteren. Er ontstaat een nieuwe balans. Het is wederom als de liefde; als er vertrouwen is dan durven we ook een andere kant van onszelf bloot te geven.

 

De weelderigheid geeft de gelegenheid om zelfs op een druilerige dag vol overgave te kunnen genieten. Schenk hem in een karaf en drink hem dan op twaalf graden. Mooi bij iedere zonnestraal die zich meldt, want dan staat hij paraat. Je bezingt zijn schoonheid het liefst met schaal- en schelpdieren in een sonnet.

 

Wacht niet langer op een toevallige ontmoeting maar zoek hem op, laat je verrassen door de intense charme van 2014 Reuilly, Blanc, Les Poëte.

 

Groet Vinoniek

 

verkrijgbaar bij: www.chabrolwines.nl

 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
maart 15, 2017