Vin de Constance, Klein Constantia 2013

 

 

Vin de Constance, Klein Constantia 2013

 

Nog geen twee maanden na mijn verblijf in Zuid-Afrika krijg ik de kans om terug te keren. Terug te keren naar één van de meest gedenkwaardige en belangrijke wijngaarden ter wereld. Een trip naar de wijngaarden van Constantia, welke op een steenworp afstand liggen van Kaap de Goede Hoop. Daar waar de florerende Zuid Afrikaanse wijncultuur zijn oorsprong vindt. Mijn ecologische voetafdrukteller stijgt niet want het was geen vliegticket dat ik aangeboden kreeg, maar een fles ‘Vin de Constance’ die ervoor zorgde dat ik afreisde naar deze bijzondere plek. Dat scheelt toch weer een dag in een vliegtuig.

 

Als hij een week in mijn koeling is verbleven kan ik de verleiding niet langer weerstaan. Ik tover het magische flesje tevoorschijn. Het lijkt een mysterieus elixer-flesje uit de middeleeuwen dat je eerder op een plankje van een alchemist verwacht tegen te komen dan in een wijnkelder.

 

Dat het een fles van 500ml is, kondigt al aan dat hij een erg geconcentreerde inhoud zal bevatten. Zelf geef ik maar weinig om ranglijsten en titels, maar dit doet ook bij mij de verwachtingen rijzen. Zeker gezien het feit, dat deze wijn betiteld wordt als één van de beste edel zoete wijnen ter wereld.

 

 

Deze wijn is eigenlijk niet meer gemaakt van druiven, aangezien deze zover indrogen aan de wijnranken dat ze beter als rozijnen betiteld kunnen worden. Gedurende een periode van twee maanden, worden steeds de meest rijpe en gedroogde druiven geoogst. Keer op keer worden de wijngaarden doorzocht, op jacht naar de beste druiven. Na de vergisting rijpen de wijnen nog eens vier tot vijf jaar in houten vaten. Het zorgt ervoor dat de wijnen meteen al gedronken zouden kunnen worden, maar ook nog best decennia lang vergeten kunnen worden.

 

De 2013 jaargang is dan ook een puppy, maar alles behalve onzeker of onstuimig. De goudgele gloed geeft deze wijn allure, het aanzien van de nectar van de goden. De geur heeft ook een gouden randje van honing, maar het geconcentreerde citrus en ananas fruit knalt eroverheen. De nuance zit in de overweldigende hoeveelheid bloemen en stuifmeel, het maakt de wijn eindeloos.

 

Na tien minuten wegzwijmelen in de geur van de wijn besluit ik toch maar een slok te nemen. Het is een zachte gloed die mijn mond volledig onderdompelt in weelde. Als wegzakken in een warm bad vol met bodylotion. Maar waar vele dessertwijnen verstikkend zijn, voelt deze levendig en in beweging. Niet alleen het diep geconcentreerde en heldere fruit, noch de altijd aanwezige zuren zijn hier verantwoordelijk voor: het is het langzaam opkomende bitter dat het verhaal een hele nieuwe wending en andere atmosfeer geeft. Van mandarijnbloesem, naar mandarijnen sap tot aan mandarijnenschil. En dit blijft altijd verbonden en gehuld in de honingachtige rijkdom van de wijn. Als een orkest waar het slagwerk wat kracht meegeeft aan de muziek, maar de strijkers het laatste lyrische woord mogen hebben. En lang nadat de laatste noot heeft geklonken, resoneert het geluid nog door en door.

 

Het is een wijn die niets nodig heeft en bijna alles aankan. Deel dit met je meest dierbaren en maak er een legendarisch moment van.

 

Groet Vinoniek

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
januari 4, 2018