Saffraan doet een Zuid-Afrikaan, op hol slaan

 

Saffraan doet een Zuid-Afrikaan, op hol slaan

 

Het is zondag in de namiddag, er trekt een zware wolkenpartij een gure wind over het Hollandse land. De tulpen trekken hun knoppen stijf dicht en de lammeren verschuilen zich in het kroeshaar van hun moeders .

 

Thuisgekomen en bevangen van de kou, ga ik op zoek naar iets waarmee ik mijn spoedig arriverende vrienden een warm welkom kan heten. Besluiteloos zwerven mijn handen door mijn overbevolkte klimaatkast. Wit, rood, bubbels, wat moet ik toch?

 

Dan maar even in de koelkast kijken wat er al koud ligt. In mijn ooghoek wappert er een  roze met wit label halverwege het raamkozijn. Het is een label van de gedroogde worsten die onder het ventilatierooster hangen. Lachend trek ik er één van het haakje, met hoofdletters staat hier ‘saffraan’ op geschreven.

 

 

Even voorproeven, op het eerste gezicht een alledaags worstje. Niet al te grof gemalen vlees, lekker zacht en sappig. Het was de nasmaak dat mij deed opkijken. De bijna onverklaarbare gloed geeft diepte aan de smaak. Het is een oosterse subtiele toon, dat wordt veroorzaakt door de toegevoegde saffraan. Ook wordt het vet van de worst doorbroken door een prikkelende toon, die zowel ondeugend als pittig is — het is de smaak van foelie.

 

Ik pak snel een glas Spaans wit, maar het mist de mysterieuze sfeer van de worst. Dan maar op zoek naar iets roods. En wat is het dan, dat deze worst kan completeren. Het dient een flamboyante wijn te zijn met pakkende zuren zoals Rioja’s die kunnen hebben. Het dient ook status en structuur te hebben, wellicht toch Bordeaux. Maar vergeet ook niet het charmante aspect, dus toch een super Toscane. De blend van Cabernet en Sangiovese. Ja dit zullen allemaal prima om kunnen gaan met het Saffraan worstje.

 

 

En terwijl ik mijn snuffelstage in mijn klimaatkast dreig op te geven, zie ik een zwart label met een oranje vonkelend logo. Het blijkt Scaramanga te zijn, een unieke Zuid-Afrikaan. Het is een bijzonder smeltpunt  van de druivenrassen Cabernet, Merlot, Malbec en Tempranillio.

 

 

Net als bij een voetballer die al weet dat het een doelpunt wordt nog voordat de bal zijn wreef heeft verlaten, weet ik al bij het inschenken dat het een voltreffer is. De diepte in de kleur, de mystieke en bedwelmende geur geven precies weer waar ik naartoe wilde gaan met deze wijn. 

 

Het heeft de passie van een Spaanse vrouw, de status van een Franse nobele, maar bovenal de warmte en het innemende van de Zuid-Afrikaanse gastvrijheid. In combinatie met de worst komt het temperament in de wijn naar boven, de zuren reinigen de mond en het fluwelen mondgevoel krijgt een rafelrandje wat aandoet als cacao.

 

Geen Scaramanga in de buurt? Kies dan voor een temperamentvolle rode wijn, met rijpe tannine en speelse zuren. Denk aan de Super Toscane, Provence wijnen of de wijnen uit de Ribera del Duero.

 

Heb altijd gedroogde worst in huis. Het weer kan immers maar zo omslaan. En wil je ook eens buiten de gebaande paden gaan dan raad ik je Scaramanga aan.

 

Groet Vinoniek

 

 

 

 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
mei 3, 2017