Out of a box

 

Out of a box

 

Waarom al je groenten wel bij een lokaal boertje kopen, en dat niet doen met je fles wijn. We willen zo graag ‘lokaal’ kopen maar natuurlijk niet alleen Nederlandse wijn drinken. Wat je dan kunt doen is kiezen voor moderne oplossingen. Waarom zou je nog op pad gaan om wijn te kopen? Er zijn gespecialiseerde mensen die voor jou, wijn direct van de wijnboer kopen en het wijn-avontuur naar je toesturen. Het scheelt aanzienlijk in reistijd, je investeert evengoed in ambacht en je product wordt begeleid met een mooi verhaal direct van de wijngaard, bij iedere fles.

 

Op deze manier kwam ik in aanraking met een Duitse Spätburgunder van het wijnhuis Dautermann. Deze fles maakt onderdeel uit van de ‘Baltazar box’ met daarin 3 onontdekte wijnen. Leuk om onverwacht eens een glas Spätburgunder ingeschonken te krijgen. Dit klinkt als een rare druif, maar het is eigenlijk niets anders dan de Duitse vertaling van Pinot Noir.

 

 

Toch zijn Duitse pinots niet te vergelijken met bijvoorbeeld Bourgogne wijnen. Over het algemeen zijn de Duitse Pinots luchtiger, zachter en vooral benaderbaar, waar de Bourgognes geconcentreerder overkomen en over meer kracht en zelfverzekerdheid beschikken.

 

Deze Ingelheimer Spätburgunder heeft dat typische rozenbottelgeurtje waar Duitse Pinots om bekend staan. Door de houtrijping die het genoten heeft wordt de wijn wat rozig en zacht. De lichtvoetigheid is duidelijk herkenbaar in de smaak. Het is een ontmoeting van het romige houtgebruik, de frisse zuren van de druif en het zwoele karakter van een geduldige wijnmaker. In de nasmaak is zowel het gestoofde fruit als het bitter van de houtrijping herkenbaar. Ondanks die serieuze tonen, wandelt hij met groot gemak over je tong. Een wijn met bite en zachtheid die toch heel lekker door drinkt.

 

De alcohol is goed verstopt in het dorstlessende ‘Pinot-sap’, maar na twee flessen weet je toch zeker dat er genoeg in verweven was. Een heerlijke Lentewijn. Door het houtgebruik heeft genoeg karakter om je te verwarmen op een bewolkt moment, en zodra de zon door komt wordt hij je vrolijke speelkameraadje.

 

 

Wat me wederom duidelijk is geworden door dit wijnavontuur, is dat Duitsland een waanzinnig wijnland is en er weinig andere wijnlanden zijn in staat zijn om zoveel verteerbaarheid mee te geven aan iedere fles. Dus heb jij je kelder nog niet lenteklaar gemaakt, maak dan wat ruimte vrij voor Duitse wijnen.

 

Wijnboxen zijn een uitkomst voor de avontuurlijke wijnliefhebber die een originele wijn met een echt verhaal zoekt. En die het spannend vindt dat er ook wel eens een fles tussen kan zitten die je misschien niet zo snel zelf had uitgekozen. Soms moet je even weg uit je vertrouwde omgeving om het leven weer als nieuw te zien.

 

Als je ambacht waardeert maar ook originaliteit en avontuur zoekt: just drink out of a box.

 

 

Groet Vinoniek

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
april 5, 2017