Mit Achtung

 

 

 

Grüner Veltliner ‘Mit Achtung’

 

Bij de gedachte aan Grüner Veltliner is het haast onvermijdelijk dat je ook aan Oostenrijk zult denken. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en zijn voor elkaar gemaakt, als bijen en honing of champagne en bubbels.

 

Het zijn dan ook de Oostenrijkse wijnmakers die de Grüner Veltliner zijn identiteit en imago hebben gegeven. Was deze druif in Australië geboren dan had het vast een totaal ander imago gehad, net als bij ons mensen. Het gezin waar je in opgroeit heeft namelijk ook een enorme invloed gehad op hoe jij de wereld bent gaan zien.

 

 

 

 

Wat is dan dat imago van Grüner Veltliner! Het overgrote deel van alle Grüner Veltliners zijn geen lang leven toe bedient. Het zijn racketjes van plezier en pit, die zodra de wijn gebotteld is op scherp staan. En zodra de fles open gaat alles geeft wat hij in zich heeft. En zijn daarmee alles behalve, trage diesels die jaren flesrijping nodig hebben om op stoom te komen.

Het zijn over het algemeen, slanke kristalheldere wijnen. Als een atleet zijn ze gespierd, maar super strak afgetraind. Ze zijn explosief en ad rem, en geven je de verfrissing die je nodig hebt op een snikhete zomerdag of een goede peptalk na een lange dag werken. Het is nou niet het soort waarmee je mee kan weg zwijmelen voor de haard, of toch wel. Zou het mogelijk zijn om van deze afgetrainde goedzak, een warmbloedige en ontspannen versie te maken.

 

Het antwoord is ja, mag ik je voorstellen aan de Grüner Veltliner ‘mit achtung’ van Wijnhuis Loimer. Het is een stevige gespierde Judoka. Die veel controle heeft over zijn lijf, en beschikt ook over een stevig lichaam. Dit is geen braaf geknipt en geschoren typ, maar een man met een drie dagen baardje en een wilde bos krullen.

 

Deze Grüner Veltliner ‘mit achtung’ heeft een oeroude opvoeding genoten, van het soort dat Orange wijn heet. Hierbij blijven de schillen van de witte druiven in contact met het sap tijdens de vergisting. Hierdoor kunnen net als bij rode wijnen de tannines opgenomen worden in de te vormen wijn. Hetgeen er voor zorgt dat de structuur en beleving van de wijn radicaal verandert. De stroeve en stugge elementen die je in een rode wijn kunt ervaren zijn nu ook aanwezig in een witte wijn. De kunst is om balans te vinden. Balans tussen de structuur, het gewicht dat de tannines aan de wijn meegeeft, en de expressie van druif, cultuur en jaargang. Het is alsof een succesvolle band er plots een extra leadzanger bij krijgt. Het is maar zelden dat het lukt, maar uitzonderlijk wanneer het stemgeluid van de band hiermee een extra dimensie krijgt.

 

 

 

 

Het is wijnhuis Loimer gelukt om een wijn te maken die in de geur zowel appelfruit als roggebrood, macadamia noten en het zwarte peper weet samen te brengen. In de smaak begint de wijn sappig en gul. Een wijn dat veel vulling heeft en het fruit van overrijpe appels weergeeft. En het moment dat je gewend raakt aan de charme dan komt de kracht. Eerst het witte peper, gevolgd door kruidigheid en bitters. Deze beginnen als een smaak en buigen al snel om te tastbare tannines. Het voelt als of er een wonderstokje je mond schoont met de tonen van zoethout en fijngemalen witte peper. Even frons ik en denk, maar dit was toch een zachte charmante wijn. En zie vervolgens de ongepolijste kant van de wijn, onverwacht en zeker spannend.

 

Ben je opzoek naar iets anders dan een kristalheldere brave Grüner, pak dan een fles van deze ‘mit achtung’ en zit je schrap. Serveer het Zomers met een moot tarbot met salsa verde of ’s winters bij een groene curry. Geen eten in de buurt, geen probleem. Serveer de wijn dan op 13 graden in een Bourgogne glas en geniet van de rijkdom.

 

Veel plezier,

 

Groet Vinoniek

 

Ps, voor info en verkoop ga je naar 'De Gouden Ton' wijnkopers

link: https://www.degoudenton.nl/weingut-loimer-gruner-veltliner-mit-achtung

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
augustus 27, 2017