Licht zien in de duisternis.

 

Licht zien in de duisternis.

 

Er zijn wijnen die zo’n sterke relatie voelen met de bodem waarop ze geplant staan, dat ze ermee verenigd raken, ze worden een. De wortelkanalen van een wijnrank kunnen meters diep, in de meest ondoordringbare bodems nestelen. Hierbij lijken zij zich te voeden met het DNA van het gesteente. Alsof de wortels zich tegoed doen aan de tranen der aarde. Tranen van verdriet, van het gesteente dat nooit het licht zal zien. De druiven aan deze ranken kleuren zwart als de aarde. Ook de smaak geeft gehoor aan de bodem, de wijnrank heeft zich duidelijk ondergeschikt gemaakt aan zijn herkomst.

 

Zo’n wijnrank voelt zich genoodzaakt om met de energie van het licht, een stem te zijn voor het bedolven gesteente. In het zuiden van Italië, in de hak van de laars, in Salento, daar vinden we zo’n druif. Een druif die van generatie op generatie het ambacht van bodemvertolker doorgeeft. Het verwantschap met de aarde is zo groot dat de toon van de bodem in zijn DNA is opgenomen. We hebben het over Negroamaro. Dit betekent, de ‘donkere bittere’. Dat klinkt niet alsof het een luchtig aperitief glas zal zijn! Klopt, en toch krijgt het aandacht in de maand van Harmonie.

 

Het is wellicht de meest indrukwekkende wijn geweest die ik in de afgelopen maand heb geproefd. Het lijkt wel een werk van Mahler in vloeibare vorm. Het is een wijn met grootse dreiging maar dan zonder je daadwerkelijk kwaad te willen doen. Het betreft 2011 Piromafo - Negramaro – Valle del Asso – Salento

 

 

Vanaf het eerste oogopslag tot het laatste stukje ego in de nasmaak, verspreidt deze wijn een aardse mystieke sfeer. De bruinrode kleur is net het bloed van zwart gesteente. De geur is aards, met bramenfruit en drop. Maar het is alles behalve grof, er ligt een prachtige sluier van specerijen overheen. Denk aan de wachtende verfrissing van venkelzaad, anijs en kruidnagel.

 

Mijn aandacht is gegrepen: niets zwaar en sober, het gaat hier over een diepzinnige en gracieuze wijn. En dan de smaak, deze is echt exact zoals de geur; een aardse toon die wordt omgeven door lichtvoetigheid. Zo sappig en speels. Zelden een dergelijke wijn gedronken met zoveel souplesse, en zo enorm verteerbaar. En dat voor zo’n krachtige zuid wijn.

 

Wacht op een sober regenachtig weekend, haal van te voren een stoofschotel bij de traiteur. Zorg dat de openhaard al staat te knetteren en kieper een fles Piromafo in een karaf. Dit wordt gegarandeerd een tóp avond. En zodra het weer mooier wordt, drink je dit onder een kleedje in de duinen genietend van de ondergaande zon.

 

Groet Vinoniek

 

Voor meer informatie, ga naar: http://numero-v.com/shop/producten/piromafo-igt/

 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
november 26, 2017