Een ‘open minded’ Chardonnay!

 

Een ‘open minded’ Chardonnay!

 

Felton Road ‘Block 2’ Chardonnay, New Zealand

 

Bij Nieuw-Zeeland denk ik aan ‘passievruchten-stuiterballenwijn’. Ook denk ik aan de ongerepte natuur uit een Lord Of The Rings verfilming, en de imposante ‘Haka’. Maar niet direct aan Chardonnay.

 

En als ik dan een beeld zou schetsen van een dergelijke nieuwe-wereld-Chardonnay dan wordt het toch snel weer een stereotype. Een achteloze dikke gouden siroop, als de uitsmijter van een feestcafé die na een kort nachtje onder de zonnebank in slaap is gevallen. Dan verwacht ik een bedwelmende wijn die als geclarifieerde boter mijn mond dichtslibt en me naar adem doet snakken.

 

Tót ik de gelegenheid kreeg om weer eens wijnen van Felton Road te proeven. Ik was beter bekend met de Pinot Noir wijnen van dit domein, deze genieten een hoog aanzien. Als deze wijnen boven de tien jaar flesrijping komen is die allure ook echt niet meer te ontkennen.

 

 

Aangezien de wijnen van Felton Road gemaakt worden van wijngaarden in Central Otago, zijn deze niet te vergelijken met wijn uit noordelijke wijngaarden. Central Otago is namelijk een wijngebied dat veel zuidelijker gelegen is dan het bekende Marlborough. Verder van de kust, verscholen tussen de heuvels op de uitlopers van de bergen, ligt dit geïsoleerde gebied. Het is prachtig en ongerept.

 

De Chardonnay die hier geproduceerd wordt heeft een magische mix, een krachtige vorm en mondvullende aanwezigheid. Maar hij is ook zo ongrijpbaar als een mystiek wezen. De geur van de ‘2013 Block 2 Chardonnay’ is als een sluier van macadamianoten, beurse appel en karwijzaad. Maar dat alles beschilderd op een droge krijtstenen ondergrond. Blaas je te hard en het beeld verstuift. Uitgesproken en toch mystiek.

 

Dit blijkt te maken te hebben met het enorme verschil tussen de dag- en nachttempratuur in het gebied, waar makkelijk 30 graden tussen kan zitten. Dit zorgt voor grote rijping zonder het verlies van spanning of een ophoping van suikers in de druif.

 

 

Met voorzichtigheid zet ik het glas aan mijn lippen. Ik verwacht een superkwetsbare, maar strakke wijn. Het blijkt alles behalve dat te zijn. Hetzelfde pallet aan noten en zachtheid vult de mond. De wijn blijft een heel helder aspect behouden alsof  het geluid van de vele smaken, veel meer ruimte heeft in de mond. Alsof de zuren alleen prikkelend werken. De wijn in een helder ego van zacht appelfruit, met een resonantie die ik alleen ken van de grote Chablis wijnen.

 

Let wel, niet alle wijnen uit dit gebied beschikken over deze krachten. Dit zijn namelijk de oudste wijngaarden in het gebied. En een van de meest vooruitstrevende bedrijven hier. Welke van de Chardonnay wijnen je ook in je kelder legt, geef ze de tijd. De mystieke waarden komen pas naar 5 jaar los. Heb geduld en wees open voor een magisch moment.

 

 

Groet Vinoniek

 

Verkooppunt: https://www.degoudenton.nl/felton-road-block-2-chardonnay-11248

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
november 17, 2017