Vouvray, Hemel en Aarde! (Deel 3)

Vouvray, Hemel en Aarde! (Deel 3)

 

In het grootste wijngebied van Frankrijk kun je makkelijk voorbij gaan aan de tweeduizend hectare van Vouvray. Wil je het zeker niet missen, ga dan naar de stad Tours. Verlaat de stad aan de oostkant en ga linksaf richting het Noorden. Je nadert de kalk- en tufsteenbodems van Vouvray, verrijkt met hier en daar vuursteen en zand.

 

Voor velen is het een religieuze plaats voor wijn waar een magische wijn tot stand komt. Wellicht heeft het er iets mee te maken dat deze wijngaarden werden gemaakt door de monniken van het klooster van Marmoutier. Bekend is dat zij hier al in driehonderdtweeënzeventig wijn produceerden.

 

De mystieke waarden van Vouvray worden door een aantal wijnmakers nog altijd in eren gehouden. Wat tijdloze wijnen oplevert die los staan van trends of tijdsbeeld. Om dergelijke wijnen beter te begrijpen zit er maar één ding op, een fles openen en op onderzoek uit te gaan.

 

Ik heb gekozen voor 2005 Domaine du Clos Naudin, Vouvray, sec. Philippe Foreau is de wijnmaker van Clos Naudin. Die met ondoorgrondelijke toewijding zijn wijnen tot stand laat komen. Als een monnik worden de zeer lage opbrengsten in meerdere passages door de wijngaarden geoogst. Om alleen het beste en alleen het vol rijpe fruit te oogsten. In de koele kelders van Clos Naudin, vergisten de wijnen voor een lange tijd op lage temperatuur, om vroeg in het voorjaar gebotteld te worden. Dit om de zuren goed vast te houden en de wijn hiermee een eindeloze levenskracht mee te geven. Het is dan ook niet vreemd dat de wijnen van Clos Naudin zonder probleem dertig jaar kunnen ontwikkelen op fles.

 

 

 

Al bij het uitschenken van de wijn gebeurt er iets, de goudkleurig wijn heeft tonen van koper en een hint kreupelhout. Het is niet glinsterend maar robuust en geleefd. De toon is letterlijk gezet. Je weet dat je een oude ziel tegemoet treed, en wil dan ook niet gehaast overkomen. Het is alsof je terug gaat in de tijd. En met paard en wagen op weg huiswaarts bent na een lang gekoesterde ontmoeting. De opeenstapeling van geuren is bijna hypnotiserend. De met bijenwas gepoetste wagen, de roestige armleuningen. De velours kussens en de adem van de briesende paarden. Omgeven door de najaarstinten van het bos. Waar de glinstering van de zon door de kalende boomtoppen op ons neerdaalt en de ons omringende bladerdeken doet glanzen als goed. Ondanks de blijdschap en de adembenemende rit word ik overvallen door weemoed. En kijk ik kort achterom. 

Deze wijn helpt ons herinneren hoe de tijd voorbij raast, en hoe belangrijk het is om soms stil te staan. Vooral bij het drinken van de wijn word ik gedwongen tot rust en kalmte. Het gevoel van ambachtelijkheid en Middeleeuwse echtheid omringt mij. Drink dit terwijl je naar Braveheart zit te kijken en je hebt geen 3D bril meer nodig, je wordt één met het verhaal. Voor iedereen die geniet van ingetogen aardse mystiek, zou ik zeggen: „koop dit!”. Nodig niemand uit, snij wat charcuterie, kruip in een hoek van de bank en laat je meenemen naar vervlogen tijden. Voor alle anderen maak een mooi gerecht met paddestoelen en varkensvlees, of een fazant met crème saus en nodig mij uit om mee te genieten. Dan ontrafelen wij samen Clos Naudin. Mocht u een fles willen kopen, ga dan naar: http://www.fleursdevin.com 

 

Of je nu opzoek bent naar een hemelse of een aardse wijn, in de Vouvray kom je altijd aan je trekken. Laat Chenin ook jou verrassen met zijn veelzijdige karakter. En wordt net als velen fan van Chenin. Kijk ook eens naar mijn video over een mousserende Vouvray en klik hier: http://www.vinoniek.nl/content/magisch-mousserend

Veel plezier met de wijnen!

 

Groet Vinoniek

 

 

 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
januari 27, 2017