Vouvray, Hemel en Aarde! (Deel 2)

 

 

 

 

 

 

Vouvray, Hemel en Aarde! (Deel 2)

Het is tijd om verder in te zoomen op het thema Vouvray. De magische wijnstreek in het centrum van het Loiredal. De plaats waar Chenin Blanc alle kanten van zijn persoonlijkheid aan de drinker prijs durft te geven. En die Chenin is een veelzijdige druif. Het kan bijna alles. En met alles bedoel ik, alle vormen van wijn behalve rode wijn. Maar het gebrek aan kleur ervaar ik nooit als tekortkoming.

 

Naast de strakke en strenge typetjes, die tandvlees oprollend droog kunnen zijn, maakt Chenin ook wat meer begripvolle, zachte en zelfs romantische stijlen wijn. Uiteraard is er ook geen ontkomen aan, ook Chenin kan zich arrogant voor doen, in de meer opgepompte wijnen. 

 

Een ander facet van Chenin zijn de meer vrouwelijke stijlen. De wijnen met zwoele, wulpse tot vol zoete tonen. Als laagjes make-up kan Chenin ook alle vormen van zoet aannemen. Het lijkt misschien onbelangrijk, maar in werkelijkheid is het vrij uitzonderlijk. In Frankrijk is men vrij eenzijdig in het verwerken van restzoet in wijn. De wijn is droog of honingzoet, en niets daar tussen in. Chenin trekt zich niets van deze eenkennigheid aan en toont ons alle niveaus van rijpheid. Chenin kan namelijk heel goed met edelrotting omgaan, maar ook met overrijp laat hij zich oogsten. Het boeit hem niets dat hij nog een maandje langer rond moet hangen dan de buurdruiven.

 

Mocht dat nog niet voldoende Chenin voor je zijn, dan zijn er ook de mousserende wijnen van Chenin Blanc. Door de enorme scherpte en energie van Chenin is het alles behalve bang voor de bubbels. Het wil een wedstrijdje aangaan met de mousse en kijken wie de drinker meer stimuleert. Met als resultaat een hoog ritmische wijn die krokant en citrus zuiver is.

 

Dan wordt het nu tijd om je voor te stellen aan één van de twee grootheden uit de Vouvray. Zoals de titel al aankondigt, we gaan hemelse en aardse wijnen ontdekken. We gaan onze blik eerst naar de hemel richten, naar licht. Het is Domain Huet die zich kenmerkt door deze licht geïmpliceerde stijl. Huet is een producent die al ruim twintig jaar biodynamische wijnbouw toepast op zijn dertig hectare wijngaarden. 

 

De wijn die ik heb mogen aanschouwen is de 2007 Domain Huet, Le Mont, Vouvray, Sec. Hoe zal het zijn om met een negen jaar gerijpte Chenin in gesprek te gaan. Met de wetenschap dat 2007 niet makkelijk is geweest in de Vouvray, met een relatief koude zomer, en een korte eindsprint richting rijping. Het is dan ook niet vreemd dat er relatief weinig dessertwijn is geproduceerd in dit jaargang.

 

 

 

 

 

Om deze wijn ten volle te kunnen genieten, schenken we haar in een groot Bourgogneglas. Vooral niet te koud en geven we de wijn de ruimte om te ademen. Na 5 minuten treed je de wijn voorzichtig tegemoet. Zodra je neus over de rand van de wijn naar binnen helt verandert alles. Dit is wat de honingbij zou voelen wanneer het voor het eerst op een veld van eindeloos veel witte bloemen neerstrijkt. De hartverwarmende gouden zonnestralen die de dauw doet verdampen. De bij straalt van geluk, en weet niet waar deze moet beginnen. Zoveel onbekende en onaangetaste bloemen te begroeten en te bestuiven. De bij passeert zich op de hoogste bloem en overziet zijn bloemenzee. Het gevoel van geluk en warmte is wat mij ook doet glunderen. 

Vol bewondering neem ik een slok. En ja, het voelt als nectar, als een bedwelmende exotische cocktail van honing, zachte specerijen, gebonden met witte amandelpoeder. Vervolgens besmeerd met lemon-curt, spannend gemaakt met sinaasappelzestes en een pepertje. Prachtig zacht strelend en vullend. Het lijkt wel alsof er meer zonlicht in deze fles is gebotteld dan dat er wijn in zit. Hetgeen de wijn ritme en een eindeloze beweging geeft. Het enige wat ik een dergelijke wijn kan verwijten, is zijn grote aanwezigheid. Gedachteloos drinken is er dan ook niet bij. Maar een vloeibare antidepressiva is het zeker! 

 

Domein Huet heeft zijn wijngaarden verdeeld over 4 percelen. In de prachtige kalksteen kelders komen de wijnen tot leven. Hier wordt er zeer klassiek gewerkt met een orkest aan veelvoudige gebruikte vaten, waar het druivensap kan ontwaken.

 

Het is een wijn die nog jaren meekan, maar nu al rijp, gul en charmant is. Prachtig te genieten bij verfijnde visgerechten met een botersaus of een kaasplateau. Vooral de geitenkazen zullen hierbij wegsmelten. Eveneens als najaars glas bij het aperitief of met een groot glas wegzwijmelen bij kaarslicht diep verzonken tussen de kussens op de bank. Om zelf in het bezit te komen van 2007 Huet, Vouvray, Le Mont, sec, neem dan contact op met www.wijnvanjoop.nl 

 

In het 3e deel van Vouvray ‘Hemel en Aarde’ ontdekken we de mistieke en litairaire kant van Vouvray. Graag tot dan,

 

Groet Vinoniek

 

 

Reacties

Zoals hierboven beschreven wil ik alleen maar chenin en vouvray proeven! Fantastisch hoe je de wijn tot leven schrijft!

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
januari 20, 2017