Ontwikkeling onder de schroefdop.

Ontwikkeling onder de schroefdop.

 

Tijden veranderen en nieuwe technieken dienen zich aan. Ook in de wijnwereld is veel gebeurd. En hoewel veel wijnbedrijven zich krampachtig vasthouden aan het verleden, is er toch veel veranderd. Mechanisatie heeft voor schaalvergroting gezorgd. Roestvrij staal heeft voor meer hygiëne gezorgd. En kunstmest voor overproductie…

 

Van alle ontwikkelingen is er één die verreweg het meeste stof heeft doen oplaaien: De schroefdop. Hij zou inferieur zijn aan de kurk. Een schande voor de traditie. Het zou de wijn verstikken en alleen geschikt kunnen zijn voor toepassing op flessen gesteriliseerde bulk-wijn. Weerstand tegen de schroefdop blijft bestaan, ondanks het feit dat ik topproducenten uit de Bourgogne heb gesproken die al in de jaren zestig testen hebben gedaan. Testen die bewezen, dat de wijnen onder schroefdop meer potentie hadden! Desondanks blijft de schroefdop voor vele producenten een hoofdpijndossier.

 

Die weerstand, is een weerstand vanuit de klassieke wijnwereld. En het zijn veelal de klassieke wijndrinkers die dit in stand houden. Iedereen heeft wel iemand in zijn omgeving die zich verzet tegen de ontwikkelingen van de hedendaagse wereld, die geen smartphone heeft. Maar het is ook de stoffige literaire wijnconsument, die de ontwikkeling van de schroefdop in de weg zit. Zij die zeggen dat een rafelige drogende smaak hoort bij een wijn. Terwijl het een lekkende kurk betreft.

De moderne wijnlanden hebben geen last van die belemmerende overtuigingen. Of het nu gaat om Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika of Australië, allen zijn ze puur bezig met smaak en het behoud ervan.

 

Vinoniek nam de proef op de som met een prachtige Nieuw-Zeelandse wijn:

We hebben van een prachtige Pinot Noir twee jaargangen naast elkaar gezet. Een recent jaargang 2013 ten opzichte van een 2006 Pinot Noir. Het delicate van Pinot Noir is hypersensitief en doet het alleen goed als de omstandigheden optimaal zijn. De kleinste veranderingen hebben veel impact op de wijn. Eens kijken hoe deze zal reageren op een schroefdop!

 

 

We proeven twee jaargangen van de Nieuw-Zeelandse Pinot Noir van het wijnhuis ‘Main Divide’. De wijngaarden bevinden zich in de Waipara valley verscholen tussen de heuvels van het zuidereiland. Twijfel niet aan Pinot Noir en Nieuw-Zeeland, het is er perfect op zijn gemak. Er staan hier ondertussen net zoveel wijnranken van de Pinot Noir als in zijn geboortestreek, de Bourgogne.

 

Eerst proef ik de 2013 Main Divide Pinot Noir. De geur heeft een herkenbare Nieuw-Zeelandse Pinot-expressie. Het is als een cocktail van kers, bes, sinaasappel en een Noord-Afrikaanse specerijenblend. In de smaak komen de tonen van kers en sinaasappel weer terug. De spitse tannines maken dat je bij de les blijft. De wijn wordt spicy, en in de nasmaak komen de romige accenten van de houtopvoeding naar voren. Deze wijn is veerkrachtig en opwekkend, maar wel met een bite.

 

Nu ben ik benieuwd hoe de 2006 in zijn vel zit. Ik merk dat ik voorzichtig met mijn neus het glas betreed. Alsof ik bang ben hem te doen laten schrikken. De kleur alleen al, geeft een totaal andere vibe. Het knisperend rood heeft ruimte gemaakt voor donker rood met bruine gloed. Bij de glasrand is een oranje rand waarneembaar. Al snel is duidelijk dat het hier niet om een schuchtere wijn gaat. De geur heeft een diepere aardse toon, met smaken van sinaasappel chutney, bramen fruit en kerrie. Bij het proeven valt op, dat deze wijn rijk en vullend is. Een wijn die minder woorden gebruikt maar meer te vertellen heeft. Vooral in de nasmaak zien we de rust terug komen. Waar het hout volledig versmolten is en niets meer is, dan een zucht van zoethout.

 

 

Het jonge wijnjaar drink ik op 14 graden met een bouillabaise of vitello tonato. Bij de gerijpte wijn serveer ik kalfssucade of een mooie rollade. Zo heb je een boeiend glas Pinot Noir in het voor en na-jaar.

Laat de schroefdop jou er niet van weerstaan, om een nieuwe ervaring aan te gaan. (Deze wijn bewijst maar weer dat als je alleen de buitenkant beoordeelt, je gegarandeerd diepgang en avontuur misloopt.) Want wat opvalt, is de helderheid van deze tien jaar schroefdop-gerijpte Pinot. Hij is helder en levendig gebleven, met nog altijd een lange adem. Het is goed te zien dat deze wijn gerijpt is en zeker niet vermoeid. Voor iedereen die nog altijd twijfelt aan het rijpings potentieel van een schroefdop, probeer het zelf!

 

Eigenlijk is het enige wat de schroefdop niet mee heeft, zijn goedkope imago. Laat je imago-angst los en draai die schroefdop lekker los!

 

Groet Niek

 

Verkooppunt:

2013 Main Divide, Pinot Noir: http://www.adbibendum.net/detail.aspx?ID=MAIPIN13RF00750

2006 Main Divide, Pinot Noir: http://www.adbibendum.net/detail.aspx?ID=MAISEL06RF00750

 

 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
januari 31, 2017