Immuniteit

 

 

Immuniteit

 

De wijn die is opgewassen tegen bijna alles: Madeira.

 

Het is alsof ik constant kleine doses bacteriën toegediend krijg, het kost me veel energie om me hiertegen te weren. Op den duur heb ik zoveel weerstand opgebouwd dat ik immuun ben geworden, alleen heeft het me voor het leven getekend: Ik ben een Madeira!

 

Het Portugese eiland nabij het Afrikaanse Continent behoort tot de meest bijzondere wijnplaatsen ter wereld. Dit vulkanische eiland ontwaakt vrijwel dagelijks onder een deken van bewolking. Deze ligt als een kraag om de bergrug die het eiland doorkruist. Het is de unieke ligging die ten grondslag ligt aan deze onevenaarbare wijnvorm.

 

Lang was Madeira de laatste bevoorradingsplek voor de schepen van de Oost-Indische Compagnie, op weg naar China en India. De vaten wijn van Madeira werden gebruikt als ballast. De wijnen van de terugkerende schepen waren aanzienlijk smakelijker geworden. De constante invloed van de vochtige zeelucht en de grote temperatuurschommelingen hadden deze ontwikkeling teweeggebracht.

 

Madeira is net als de Portwijnen uit de Douro, versterkt met alcohol gedurende de vergisting. Hoe langer de wijn vergist voordat het versterkt wordt, des te droger de uiteindelijke wijn wordt. Er zijn vier categorieën; droog, halfdroog, halfzoet en zoet. De verschillende druivenrassen die gebruikt worden, zijn ieder afgestemd op een bepaald type Madeira. Deze kunnen worden geblend of opzichzelfstaande wijnen produceren:

 

Sercial

Vermoedelijk een afstammeling van Riesling, heeft een enorme zuurgraad. Het is dan ook geschikt voor de meest droge Madeira’s. Als aperitief of bij schapenkaas.

 

Verdelho

De druif gebruikt voor de halfdroge Madeira’s. Kenmerkend zijn de bloemige accenten en zijn kleine bittertje. Als aperitief, bij geitenkazen of avontuurlijk bij bloemkoolsoep

 

Boal

Het gezicht van de half zoete Madeira’s. Deze maakt een toegankelijke jonge Madeira. Herkenbaar door de nootachtige ondertoon. Bij ossenstaartsoep of bij de koffie met een walnotentaart

 

Tinta Negra

De meest gebruikte druif, en pas recent als nobele druif betiteld. Hoeft dus niet meer vermengd te worden. Opzichzelfstaand maakt het halfzoete wijnen, maar geblend komt het in alle stijlen Madeira terug. Lekker bij pompoentaart, blauwe kaas of bij de open haard.

 

Malvasia

Waarschijnlijk de oudste en vooral, door velen geliefd druivenras. Door zijn rijke en weelderige voorkomen is deze uiterst geschikt voor de zoete Madeira’s. Heerlijk bij crème karamel, melkchocola of ananas uit de oven.

 

Terrantez, Bastardo en Moscatel

Deze druivenrassen komen we nog maar zelden tegen. Zij doen in kwaliteit zeker niet voor de anderen onder. Met name Terrantez kan ongelofelijk mooi verouderen.

 

Het grote verschil met Portwijnen vindt plaats na het versterken van de wijn met alcohol. Madeira’s worden in gebruikte vaten opgeslagen en rijpen in ruimtes die zomers opwarmen en ‘s winters sterk afkoelen. Dit in combinatie met de hoge luchtvochtigheid zorgt voor de ontwikkeling van de wijn.

 

De duur van de rijping op vat, de wijze van rijping uitgevoerd door de wijnmaker, de druif en de eventuele blend tezamen vormen de smaak van deze magische wijn. De kwaliteits-Madeiras beginnen bij een vijf jaar oude blend en gaan tot zelfs honderd jaar oude jaargang-Madeira’s.

 

De belangrijkste reden voor de hoge prijzen van de oude jaargangen is: schaarste. Tijdens het rijpingsproces verliest een vat tot wel 40% van zijn volume in twintig jaar tijd. Dit verklaart ook waarom oude jaargangen zo enorm geconcentreerd zijn.

 

 

 

1952 Tinta Negra, Barbeito Madeira

Het wijnhuis Barbeito heeft veel vertrouwen gehad in Tinta Negra, en een halve eeuw geduld. Dit was de tijd die moest verstrijken voordat de druif zijn erkenning kreeg en de wijn als Tinta Negra uitgebracht mocht worden. Uit een privékelder heb ik een stok mogen nemen van deze uitzonderlijke wijn. Ik mocht een glimp opvangen van de mooie toekomst van deze druif. Twee druppels in een glas, en je huis raakt dagen lang bedwelmd in een mystieke sfeer, daar kan geen Ambi Puur tegen op.

 

De eerste blik doet qua kleurtoon denken aan een goudomrande verwarmde schenksiroop. De geur geeft een eindeloos boeiende aaneenschakeling van tonen en nuances. Van gedroogde cranberries, walnoten, zeewind, salmiak en maple syrup tot ochtenddauw op de Veluwe. Het is magisch!

 

Wetend dat het intens en charmant tegelijk gaat worden, haal ik nog een keer diep adem en duik erin. Zinderende zuren en een ragfijne textuur prikkelen mijn mond. Alle tonen uit de geuren komen terug in de smaakbeleving. Deze slok is doordrongen van spanning en energie. Gelukkig heb ik me ingehouden en maar een klein slokje tot me genomen.

 

En dan de nasmaak: zacht subtiel aards en notig met een verfrissing van gedroogde kruiden als rozemarijn. Deze halfzoete wijn gebruikt het zoet om je te weren van zijn spanning, maar verstuift in de nasmaak als een echo over open water. Adembenemend.

 

Voor mij is dit de ultieme ‘after dinner drink’. Als de stroom uitvalt kan ik dagen vullen in gesprek met deze fles, eindeloos wegmijmerend.

 

Voor meer informatie en verkoop:

&WINE

www.enwine.nl

info@enwine.nl

 

Vakhandel;

Horizon Wines

www.horizonwines.com

info@horizonwines.com

 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
januari 4, 2017