Hemel en Aarde (drieluik)

 

 

 

Vouvray, Hemel en Aarde! (Deel 1)

 

 

Vouvray is de naam voor de wijnen afkomstig van de wijngaarden die het gelijknamige dorpje omringen. Zowel de wijnen als hun herkomst vormen niets meer dan een zucht in de wervelstorm van wijn wat dagelijks aan ons voorbij raast. Maar het zijn vaak de kleinste prikkelingen die ons het meeste raken.

 

De wijngaarden van Vouvray liggen ten oosten van de stad Tours, en bevinden zich zo in het centrum van het Loiredal. Het is niet voor niets het middelpunt, het is de plaats waar alle omliggende smaken samen komen in deze ene wijn. Eén wijn die vele vormen kan aannemen. Van strak tot droog tot mierzoet en alle tussentonen. Maar op welke toonhoogte hij dan ook spreekt, hij spreekt altijd over dezelfde omgeving in dezelfde taal.

 

Vouvray is niet alleen het middelpunt van de Loire maar ook de geboorteplaats van het druivenras Chenin Blanc. Het was hier waar deze druif is ontsproten. Het was hier waar deze druif transformeerde in wijn. De verbinding van de druif met zijn omgeving is dan ook diep geworteld. De lokale bijnaam van Chenin Blanc is dan ook ‘Pineau de Loire’. Door zijn geconcentreerde zuren en het vermogen om laat geoogst te kunnen worden is deze druif in staat om vele gedaantes aan te nemen. 

 

Het onberekenbare klimaat van het Loiredal zorgt ervoor dat dezelfde wijn uit opeenvolgende jaren een totaal verschillend voorkomen kan hebben. Van een mollige knuffelwijn tot een vlijmscherp keffertje. En dat terwijl het label van de fles alleen een jaartalaanpassing laat zien. Het is hierdoor dat de wijnen uit Vouvray niet massaal onder de aandacht staan van de consument. 

 

 

Zelf intrigeert deze ongrijpbare kant van Vouvray mij enorm. De wijnen zijn zo gericht op de uiting van de klimatologische omstandigheden van een specifiek oogstjaar, dat het vergeet te willen voldoen aan een generieke smaakverwachting van de consument. Hetgeen niet inhoud dat de wijnmaker beter dient te communiceren over wat de consument zal aantreffen achter de kurk.

 

Er zijn een aantal wijnproducenten die de Vouvray wijnen tot kunst verheven hebben. Met kunst bedoel ik geen hooghartige, zelfbenoemde elite, waarbij je het gevoel hebt nooit goed genoeg te zijn voor de fles. Het gaat hier om wijnen die de sfeer van een ruimte doen verkleuren, waarbij alle smaken in dienst staan van een boeket aan emoties. Wijnen die mij doen opkijken van de emoties die ze bij mij teweeg brengen, dat soort kunst! 

 

Van twee van deze grootheden heb ik recentelijk het voorrecht mogen genieten om eens diep in de fles te mogen turen. Beiden waren indrukwekkend en inspirerend. Ze gaven op ieders beurt een totaal andere uitleg van zijn origine. Alsof ik even mee mocht kijken door de ogen van de wijnmaker, en zijn blik op de werkelijkheid mocht inzien. Het gaat om de wijnmakers Huet en Foreau. De één vanuit de wijngaard met een zijn blik naar de hemel gekeerd, en de ander naar de aarde.

 

In de vervolgtekst van ‚Vouvray Hemel en Aarde’ gaan we in op één van de wijnen en gaan we verder in op de techniek en toepasbaarheid van deze prachtige wijnen.

 

Groet Vinoniek

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
januari 13, 2017