In gesprek met Anne Gros.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In gesprek met Anne Gros.

 

„Het is de eerste keer dat ik Nederland bezoek”, vertelt deze wijnmaakster met rustige en bescheiden toon. Enigszins verontwaardigd kijk ik haar aan en denk, hoe kan het dat deze vooraanstaande en een praktisch wereld bekende wijnmaakster nog niet eerder ons land heeft aangedaan. Met zoveel status en aanzien verwacht je toch dat ze alle hoeken van de wereld wel al zou hebben gezien.

 

Anne is leuker gelukkig tussen de druiven opgegroeid en is de vijfde generatie uit de Gros dynastie. Een wijnmakers-familie met veel aanzien in de Bourgogne. En met name in de Cote de Nuits, de heuvelrug gelegen tussen de steden Dijon en Beaune. In dit deel van de Bourgogne is Pinot Noir heer en meester. Ondertussen weet de familie Gros hun klasse ook buiten de Bourgogne vorm te geven. Samen met haar man Jean Paul Tollot, bekend van het domein Tollot Beaut, zijn zij een gezamenlijk project gestart in de Minervois. Ongeveer 40 kilometer ten westen van Beziers, in de Languedoc.

 

Zelfs voor deze doorgewinterde wijnmakers bleek het een grote uitdaging ze zijn, om op een andere bodem in een ander klimaat en met totaal andere druivenrassen, aan de slag te gaan. Daarnaast is het ook de eerste keer dat de hele familie betrokken is bij hetzelfde domein. In de Bourgogne zijn de zaken helder gescheiden. Vader heeft zoon Paul onder zijn hoede genomen bij Tollot Beaut, waar moeder en dochter samen optrekken op haar domein.

 

Ondanks haar elegante en rustige voorkomen is het alles behalve makkelijk om in de leer te gaan bij moeder Gros. Anne heeft zelf namelijk ook een harde leerschool gehad. De vader van Anne werd ziek toen zij nauwelijks achttien jaar oud was. Vanaf dat moment is zij vier jaar in de leer gegaan bij haar vader en heeft zij er hard voor gewerkt om het domein te kunnen runnen. Om vervolgens op 25-jarige leeftijd het domein over te nemen van haar vader. Ze heeft er letterlijk alles voor aan de kant gezet, alles om het familiebedrijf voort te kunnen laten bestaan.

 

 

Puurheid is het antwoord op mijn vraag naar wat voor stijl van wijnmaken zij nastreeft. Dit lijkt een makkelijk begrip, maar het vergt aandacht voor alles. Van blad tot pers en de opvoeding van de wijn, alles dient bewust en aandachtig te gebeuren. Alles om het fruit tot optimale expressie te kunnen laten komen, op hun beurt weer blijk te geven van de bodem en de natuur. Met respect voor de natuur, dit is immers waar we blijk van willen geven met de wijn. Biologische wijnbouw is hier een natuurlijk gevolg van. Biodynamie is niet iets wat in zijn volledigheid wordt nagestreefd, dit vanwege de dierlijke aspecten met koehoorns en dergelijke.

 

Anne Gros heeft geïnvesteerd in een moderne kelder waar uiterst precies en schoon gewerkt wordt. Of het nu gaat om de wijnen uit de Minervois of de wijnen uit de Bourgogne, ze hebben allen één ding gemeen; verteerbaarheid. De wijnen zijn nimmer moe of zwaar, er is aan niets teveel. Bij elke slok realiseer je je dat je met een topsporter te maken hebt. 

 

De wijnen uit de Minervois doen zich voor als turners, sterk en geconcentreerd. Elke beweging telt. Wijnen die over grootse kracht beschikken, maar deze met precisie weten te beheersen. Zuidelijk temperament bestuurd door noordelijke nuchterheid. Heerlijk om een rijke wijn in je glas te hebben en niet bang te hoeven zijn dat je elk moment omver geblazen kan worden. Erg indrukwekkend is de wijn met de naam ‘Les Carrétals’. De druiven zijn afkomstig van een honderd jaar oude wijngaard waar voornamelijk Carignan aangeplant staat. Het geeft een velourse, diepe, duistere maar toch energieke wijn. Heerlijke chocolade diepe wijn, met grote bewaarpotentieel.

 

 

 

De bourgognes van Anne Gros zijn net hordelopers, die met behendigheid en lichtvoetigheid tot grootse prestaties komen. We drinken samen een glas Vosne-Romanee, Les Barreaux 2009. Deze Pinot Noir is afkomstig van het iconische en gelijknamige dorpje Vosne Romanee. Een wijn die nog compact en intens is. Het pure kersenfruit en zijn gepolijste textuur maakt deze wijn erg aanlokkelijk. Ontspannen is het zeker niet, dat zal nog zeker in de komende tien jaar gaan komen.

 

Terwijl ik druk in mijn notitieboekje zit te krabbelen zie ik in mijn ooghoek dat Anne voldaan om zich heen kijkt. En legt vervolgens uit waarom ze nooit in Nederland is geweest: „het was de eerste tien jaar keihard werken om het domein verder te brengen, ik ging zelden ver weg van mijn wijngaarden. Vervolgens mocht ik drie kinderen ter wereld brengen en opvoeden. En nu dat zij meewerken durf ik de tijd vrij te maken. Maar ben ook altijd blij om weer terug te keren op het nest.”

 

Het was een voorrecht om met deze dame de tafel te mogen delen en het glas te mogen heffen. Het is geen toeval dat de wijnen van Anne haar fijnheid, precisie en puurheid in zich meedragen. Ik kijk uit naar een volgende ontmoeting en haar volgende wijn.

 

Groet Vinoniek

 

 

Verkoopkanaal:

 

Consumenten

De Gouden Ton Wijnwinkels 

link: https://www.degoudenton.nl

 

Horeca

Residence wijnen

link: https://www.residence-wijnen.nl

 

 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
januari 4, 2017