Actueel

 

 

 

 

 

Harmonie,

 

De wereld schudt op zijn grondvesten, chaos en anarchie liggen op de loer. Er gaat geen dag voorbij dat ik wakker word, het nieuws bekijk en denk: ja het kan dus nog gekker. En dan is het ook nog Maart. De meest onberekenbare Maand van het jaar

 

 

Schudden voor gebruik,

Een column geschreven voor Winelife magazine.

Collumn Jaargang 2013, oktober/november nummer.

veel leesplezier,

 

groet Vinoniek

 

Een Hartverwarmende Februari maand!

 

Het is alweer zover, nog nauwelijks gewend aan het feit dat het tweeduizendzeventien is. En nu is het alweer februari. Februari is de maand dat onze nieuwe plannen al weer 'gewoon' zijn geworden. Of sterker nog, dat de goede voornemens al weer vergeten zijn. Dat we erachter komen dat we weer veel te overhaast een jaarcontract bij de sportschool hebben getekend.

 

Ontwikkeling onder de schroefdop.

Ontwikkeling onder de schroefdop.

 

Tijden veranderen en nieuwe technieken dienen zich aan. Ook in de wijnwereld is veel gebeurd. En hoewel veel wijnbedrijven zich krampachtig vasthouden aan het verleden, is er toch veel veranderd. Mechanisatie heeft voor schaalvergroting gezorgd. Roestvrij staal heeft voor meer hygiëne gezorgd. En kunstmest voor overproductie…

 

Artikel over Madeira

Immuniteit

 

De wijn die is opgewassen tegen bijna alles: Madeira.

 

Het is alsof ik constant kleine doses bacteriën toegediend krijg, het kost me veel energie om me hiertegen te weren. Op den duur heb ik zoveel weerstand opgebouwd dat ik immuun ben geworden, alleen heeft het me voor het leven getekend: Ik ben een Madeira!

 

http://www.vierheemskinderen.nl

Vouvray, Hemel en Aarde! (Deel 3)

 

In het grootste wijngebied van Frankrijk kun je makkelijk voorbij gaan aan de tweeduizend hectare van Vouvray. Wil je het zeker niet missen, ga dan naar de stad Tours. Verlaat de stad aan de oostkant en ga linksaf richting het Noorden. Je nadert de kalk- en tufsteenbodems van Vouvray, verrijkt met hier en daar vuursteen en zand.

 

 

 

 

Een strippenkaart naar wijnwijsheid,

Een column geschreven voor Winelife magazine.

Collumn Jaargang 2013, september/oktober nummer.

veel leesplezier,

 

groet Vinoniek

 

www.wijnvanjoop.nl

 

 

 

 

 

 

Vouvray, Hemel en Aarde! (Deel 2)

Het is tijd om verder in te zoomen op het thema Vouvray. De magische wijnstreek in het centrum van het Loiredal. De plaats waar Chenin Blanc alle kanten van zijn persoonlijkheid aan de drinker prijs durft te geven. En die Chenin is een veelzijdige druif. Het kan bijna alles. En met alles bedoel ik, alle vormen van wijn behalve rode wijn. Maar het gebrek aan kleur ervaar ik nooit als tekortkoming.

 

 

 

 

Vouvray, Hemel en Aarde! (Deel 1)

 

 

Vouvray is de naam voor de wijnen afkomstig van de wijngaarden die het gelijknamige dorpje omringen. Zowel de wijnen als hun herkomst vormen niets meer dan een zucht in de wervelstorm van wijn wat dagelijks aan ons voorbij raast. Maar het zijn vaak de kleinste prikkelingen die ons het meeste raken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In gesprek met Anne Gros.

 

„Het is de eerste keer dat ik Nederland bezoek”, vertelt deze wijnmaakster met rustige en bescheiden toon. Enigszins verontwaardigd kijk ik haar aan en denk, hoe kan het dat deze vooraanstaande en een praktisch wereld bekende wijnmaakster nog niet eerder ons land heeft aangedaan. Met zoveel status en aanzien verwacht je toch dat ze alle hoeken van de wereld wel al zou hebben gezien.